ΜουσικοΛόγος

28,00 €
Συγγραφέας: Μιχαήλ Μακρής
Ημ. Έκδοσης: 2016
Διαστάσεις: 17.5 x 25
Σελίδες: 336
Δέσιμο: Δεμένο
ISBN: 978-618-82383-0-5

Περιγραφη

ΜουσικοΛόγος. Πρόκειται για ένα βιβλίο-πόνημα, το οποίο μέσα από την σύμπλεξη της Ορθόδοξης Θεολογίας, της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, της μουσικής αρμονίας και των μαθηματικών διατρανώνει τη μουσικότητα του Λόγου· δηλαδή του Ιησού Χριστού. Ο Λόγος, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ο τέλειος Θεός και Άνθρωπος εκπέμπει μουσική· εξ ου και μουσικοΛόγος! Ο ιδρυτής και διευθυντής της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας Μιχαήλ Μακρής διευκρινίζει ότι ο τίτλος «μουσικοΛόγος» δεν αποτελεί σχήμα λόγου, καθώς η σχέση του Θεανθρώπου Κυρίου με τη μουσική αρμονία είναι πέρα ως πέρα οντολογική!

Η μουσικότητα του Λόγου απασχολεί το πρώτο μέρος του βιβλίου, που φέρει τίτλο Διαθεματικές Περιπλανήσεις, περιλαμβάνει δέκα αλληλένδετες ενότητες και απευθύνεται σε ποικίλο αναγνωστικό κοινό. Απευθύνεται σε μουσικούς, καθώς καταδύεται στα θεμέλια της αρμονικής επιστήμης. Απευθύνεται σε μαθηματικούς, καθώς καταπιάνεται με τη χρυσή τομή και τον τετραγωνισμό του κύκλου. Απευθύνεται σε κληρικούς, καθώς επιχειρεί ερμηνεία στα γεωμετρικά δρώμενα του αγίου δισκαρίου. Απευθύνεται σε μελετητές θεολογίας, καθώς διερευνά την ύπαρξη σπερματικού λόγου στον πυθαγόρειο ύμνο και όρκο. Απευθύνεται σε εραστές της αρχαίας σοφίας, καθώς μελετά ενδιαφέρουσες πτυχές της πυθαγόρειας και πλατωνικής φιλοσοφίας. Απευθύνεται σε πολιτικούς, καθώς τους θυμίζει ότι η επίτευξη αρμονίας στην πολιτεία προϋποθέτει αρετές που έχουν λησμονήσει. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που ποθεί να γίνει ουρανοπολίτης, καθώς ατενίζει και ακροάζεται την αγίαν Πόλιν των εσχάτων.

Στο δεύτερο μέρος, που φέρει τίτλο Διαστηματικές Περιπλανήσεις, η μουσικότητα του Λόγου θεωρείται δεδομένη και χρησιμοποιείται ως πυξίδα σχολιασμών και σκέψεων επί της διαστηματικής θεωρίας της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο μέρος που απευθύνεται σε μουσικούς.

Το όλο έργο διανθίζεται από πλήθος αρχαίων και πατερικών αποσπασμάτων.