Κλασική μουσική της Κωνσταντινούπολης

Ορχήστρα Ρωμάνα. Ρωμηοί Συνθέτες
10,00 €
Συγγραφέας: Ορχήστρα Ρωμάνα
Ημ. Έκδοσης: 2016
Διαστάσεις: 14.5 x 21.5
Σελίδες: 40
Δέσιμο: Άδετο

Περιγραφη

Τον δεύτερο ψηφιακό της δίσκο κυκλοφορεί η ορχήστρα Ρωμάνα με έργα Ρωμηών συνθετών, που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση. Εκτελεί με σεβασμό και ποιότητα κλασικά έργα: Αγγελή (17 ος αιώνας), Δημητρίου Καντεμήρη (17 ος αι.), Πέτρου Πελοποννήσιου (18 ος αι.), Βασιλάκη (19 ος αι.), Θοδωράκη (19 ος αι.) και άλλων συνθετών της Ανατολής, που μας ταξιδεύουν πρωτότυπα στον χρόνο και την μελωδία, μας ψυχαγωγούν σε δύσκολους καιρούς. Μουσική διεύθυνση: Μανώλης Καρπάθιος.

Η τριακονταμελής ορχήστρα ΡΩΜΑΝΑ είναι μοναδική στον ελλαδικό χώρο κι' έχει σκοπό την ανάδειξη κλασικών έργων της αρχαιοελληνικής, βυζαντινής, ανατολικής αλλά και σύγχρονης μουσικής, που μένουν στο περιθώριο της εγχώριας πραγματικότητας. Σήμερα είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ η εκτέλεση και προβολή της διαχρονικής μουσικής προίκας, καθώς τα ήθη και έθιμα της ρωμιοσύνης πολιορκούνται από αλλοτρίωση, υποδούλωση και εμπορευματοποίηση του ελληνικού τρόπου ζωής. Η βάση της ορχήστρας είναι 30 όργανα με δυνατότητα ανάπτυξης σε 50.

Παίζουν όλα τα «παιχνίδια», όλα τα μουσικά όργανα της ελληνικής παράδοσης: Κανονάκια, ούτια, ταμπουράδες, βιολιά, πνευστά, λύρες, κρουστά, πάσης φύσεως τοξοτά, λαούτα, σαντούρι. Η Ρωμάνα έχει και δυτικά όργανα ενορχηστρωμένα όμως, κατά τρόπο που να υπηρετούν την βυζαντινή και εν γένει ανατολική κλασική μουσική. Συμμετέχουν οι πιο σημαντικοί σήμερα σολίστες του είδους. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει έργα Ρωμηών συνθετών, που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη μετά την άλωση, καθώς επίσης και ενορχηστρωμένα έργα εκκλησιαστικής μουσικής. Αληθινή καινοτομία στην Ελληνική μουσική: Παίζοντας με σεβασμό, αναδεικνύοντας άρτια, εμπνεόμενοι από το Μεγάλο Παλιό, ψάχνουμε με ταλέντο σύγχρονες εκφάνσεις της μούσας!