Πόντος εν άστρον φωτεινόν - Χρόνης Αμανατίδης

12,00 €
Διαστάσεις:
14x12.5
CD:
1

Χρόνης Αμανατίδης
Αροθυμώ καί τραγωδώ
Πόντος εν' άστρον φωτεινόν

Στίχοι-απαγγελία: Γ.Δ. Σαρακενίδης
Λύρα: Ιωάννης Βλασταρίδης-Τσανάκαλης

Η ιστορία του Πόντου μέσα σε ένα δίσκο ακτίνας (cd). Ο Χρόνης Αμανατίδης με την γλυκιά φωνή του μας ταξιδεύει από τον αρχαίο μύθο στην σύγχρονη πραγματικότητα περνώντας μέσα στα μουσικά κύματα του Εύξεινου Πόντου συντροφιά με τους Γ. Σαρακενίδη και Ι. Βλασταρίδη (Τσανάκαλη).

Το cd του Χρόνη Αμανατίδη είναι διαχρονικό. Eίναι ένα έργο με πολλούς συμβολισμούς που μας ταξιδεύει στο μύθο, την ιστορία, στα τραγικά γεγονότα του Ποντιακού ολοκαυτώματος. Μας μεταφέρει στην έξοδο των εναπομείναντων θυμάτων της Γενοκτονίας και στη συνέχεια της ζωής. Είναι η Νίκη της ζωής επί του Θανάτου!
Όλη η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σε ένα πανοϋρ (πανηγύρι) ή καλύτερα στο χοροστάσι της ζωής όπου ο ερμηνευτής και δημιουργός γίνεται ένα με τον ποιητή και συνθέτουν άλλους στίχους για τραγούδι χρησιμοποιώντας επωδούς και μουσικές φόρμες παραδοσιακές. Γίνεται ένα πάντρεμα του παλιού με το καινούργιο έτσι ώστε το ταξίδι της μνήμης και της ιστορίας να μην είναι οδυνηρό αλλά ευχάριστο και κατανοητό.
Την μουσική επιμέλεια εχει ο Χρόνης Αμανατίδης που μαζί με τον Μανώλη Καρπάθιο αναδεικνύουν τους χυμούς και τα νευρώδη ξεσπάσματα του ποντιακού μουσικού ιδιώματος. Την ηχογράφηση και μίξη έκανε ο έμπειρος Γιώργος Ρούσσος, ενω τη ζωγραφική παράσταση του εξώφυλλου φιλοτέχνησε ο Β. Σεμερτζίδης.

 1. Πόντος
  0 sec
 2. Σην Σουμελάν εγνώρτσα 'σεν
  0 sec
 3. Αροθυμώ και τραγωδώ
  0 sec
 4. Οσήμερον'ς σο Πανοΰρ
  0 sec
 5. Ο Ζίπκαλης
  0 sec
 6. Θα στείλω 'σέν λεβάνταν
  0 sec
 7. Φόρστ' ατέν
  0 sec
 8. Σήμερον το 'λιοκόρασον
  0 sec
 9. Τρία ημέρας η χαρά
  0 sec
 10. Θα έρχουμαι
  0 sec