Τemoignage de la Foi Chretienne envers l' Islam

6,00 €
Συγγραφέας: Ειρήνη Οικονομίδου
Ημ. Έκδοσης: 1999
Διαστάσεις: 14.5 x 21.5
Σελίδες: 40
Δέσιμο: Άδετο
ISBN: 960-90665-1-8

Περιγραφη

Πρόκειται για την μετάφρασι από τα Αρχαία Ελληνικά στην Γαλλική γλώσσα της απαντήσεως του πρώτου Οικουμενικού Πατριάρχου μετά την άλωσι της Κωνσταντινουπόλεως, του Ιερού Γενναδίου Β' Σχολαρίου (μνήμη: 25 Αυγούστου), προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή, όταν εκείνος του ζήτησε να μάθη τι είναι η πίστις των χριστιανών. Tο αρχαίο ελληνικό. κείμενο της απαντήσεώς του είναι μικρό σε έκτασι και περιληπτικό, αλλά μεγάλης κατηχητικής σημασίας όχι μόνο για τους Μουσουλμάνους όλων των αιώνων, αλλά και για πολλούς σημερινούς χριστιανούς μη ενημερωμένους στα της Ορθοδόξου Πίστεως.

Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάση το αρχαίο κείμενο, θα το αναζητήση στο έργο του αειμνήστου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού Ιωάν. Καρμίρη, "Τα Δογματικά και Συμβολικά Μνημεία της Ορθ. Καθολικής Εκκλησίας" (1ος Τόμ.).

Περιλαμβάνει επίσης λίγα λόγια για την Μουσουλμανική Θρησκεία, για όσους δεν είναι ενημερωμένοι σχετικώς, και μια περιληπτική παρουσίασι του έργου και του βίου του Ιερού Γενναδίου Σχολαρίου, βάσει της εισαγωγής του γαλλικού κειμένου της εκδόσεως των "Απάντων" του (8 τόμοι στα αρχαία ελληνικά, Παρίσι, 1936), (Θεολογικό και Φιλοσοφικό). Το βρίσκει όποιος ενδιαφέρεται στην Γεννάδιο βιβλιοθήκη.

"Εμείς οι Νεο-Έλληνες σ' αυτόν τον Πατριάρχη χρωστάμε την εθνική και πνευματική επιβίωσή μας λόγω των Προνομίων της Εκκλησίας που ο Μωάμεθ του παρεχώρησε, επειδή έτρεφε μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό γι' αυτόν. Οι εξηγήσεις που έδινε ο Πατριάρχης για την Ορθόδοξο Χριστιανική Πίστι κατά τις συναντήσεις τους είχαν τέτοια πειστική δύναμι, που ο Μωάμεθ είχε αρχίσει να αμφιβάλη για την δική του πίστι, και μακάριζε τον Πατριάρχη που ήταν πνευματικός ηγέτης ενός Έθνους με τέτοιο πολιτισμό"!