Επίτομη συγκριτική παρουσίαση τεχνικών
και υλικών στην Αγιογραφία

15,00 €
Συγγραφέας: Ιωάννης Π. Κωτσαλάς
Ημ. Έκδοσης: 2008
Διαστάσεις: 17.5 x 25
Σελίδες: 68
Δέσιμο: Άδετο
ISBN: 978-960-8034-27-3

Περιγραφη

Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, διάφορες τεχνικές και υλικά έχουν τεθεί στην υπηρεσία της αγιογραφίας - ζωγραφικής. Η παρούσα εργασία αποτελεί μία σύντομη συγκριτική παρουσίαση κι έναν οδηγό - εγχειρίδιο τεχνικών και υλικών στην αγιογραφία. Απευθύνεται σε Ιεράρχες, Εφημέριους Ενοριακών Ναών, αγιογράφους και στον απλό πιστό λαό που θέλει να ενημερωθεί έγκυρα και σύντομα για το ζήτημα αυτό.
Στόχος του συγγραφέα είναι να γίνει το κείμενο καταληπτό από μη ειδήμονες της επιστήμης των υλικών χωρίς όμως να χάνεται η επιστημονική του εγκυρότητα. Η εργασία στηρίζεται στα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, σε εγχώρια καί διεθνή σχετική βιβλιογραφία και στην εμπειρία ευσεβών λειτουργών της βυζαντινής ζωγραφικής.
Σαν συμπέρασμα της εργασίας προκύπτει ότι τα σύγχρονα βινυλικά και ακρυλικά υλικά (τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν σήμερα) δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα πατροπαράδοτα υλικά σε αντοχή και μακροβιότητα.
Οι περισσότεροι Ιεροί Ναοί σήμερα (πάνω από το 90%) αγιογραφούνται είτε επί τόπου με σύγχρονα συνθετικά υλικά (βινυλικά και ακρυλικά πολυμερή γαλακτώματα) είτε με μουσαμάδες προετοιμασμένους με τα παραπάνω υλικά. Θα ήταν καταστροφικό να αγνοήσουμε τη φωνή της επιστήμης όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουμε ότι τα ποσά που δαπανώνται για την αγιογράφηση των Ναών είναι πολύ μεγάλα.