Μείναμε εμείς...!

10,00 €
Ημ. Έκδοσης: 2016
Διαστάσεις: 14.5 x 21.5
Σελίδες: 176
Δέσιμο: Άδετο
ISBN: 978-960-93-8016-4

Περιγραφη

Το βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά, η μυθοπλασία με την ιστορική παράδοση και την βιβλιογραφία που αναφέρεται μέσα στο έργο. Χρησιμοποιούνται πολλοί γλωσσικοί ιδιωματισμοί του τόπου και της εποχής.

Αφετηρία του μυθιστορήματος, είναι το 1780 και περιγράφει γλαφυρά τη ζωή σε κάποιο ορεινό χωριό της Θεσπρωτίας. Γενετικά "αδέλφια" με τους Σουλιώτες, οι χριστιανοί κάτοικοι των χωριών της Θυαμουριάς, ανήκαν στους παρασουλιώτες. Οι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι Έλληνες-ορθόδοξοι (ομιλούντες την αρβανίτικη). Αρνούνται να πληρώσουν φόρο στον τουρκαλβανό αγά της περιοχής.

Ο προεστώς του χωριού και ο αγάς της περιοχής είναι βλάμηδες μεταξύ τους. Αυτό δεν εμποδίζει τον αγά (εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη της φιλίας) να προσπαθήσει με τεχνάσματα, να εισπράξει φόρο. Ξεκινάει ένας κλεφτοπόλεμος και μάχες...

Το βιβλίο καταλήγει, αφ΄ ενός με ιστορικά γεγονότα και αφ΄ ετέρου με αναφορές στο, κατά πόσο επηρέασαν τα τελευταία 150 χρόνια... "εμπόλεμη συμβίωση", μεταξύ των δικών μας Ελλήνων αρβανιτόφωνων και Τουρκαλβανών. Η εξιστόρηση τελειώνει το 1944 που έφυγαν οι τελευταίοι τουρκαλβανοτσάμηδες, μαζί με τους Ναζί από τον τόπο.